Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο δάσος της Δαδιάς

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο δάσος της Δαδιάς

ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ                                                                                               

Σουφλί, 12 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο δάσος της Δαδιάς.

Για δύο συναπτές ημέρες ο Πρωθυπουργός της χώρας κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης -Σουφλίου το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κύριος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, και ιδιαίτερα τους δασεργάτες, αναγνωρίζοντας ότι η συμβολή τους θα πρέπει να καταστεί πιο καθοριστική στο μέλλον στις περιπτώσεις κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών. Συνομίλησε με τον Δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, ο οποίος του εξέθεσε και δια ζώσης όλα τα αιτήματα που είχε παραθέσει σε πρόσφατη επιστολή του με σκοπό την αναγέννηση της περιοχής μετά την πυρκαγιά, φορείς της τοπικής κοινωνίας, άλλα και κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν από την μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών.

Κρίνεται σημαντικό ότι στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσιάστηκε η πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει, αλλά και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κύριου Μητσοτάκη τόσο από την Δαδιά, όσο και από την αίθουσα του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης όπου και έλαβε χώρα σύσκεψη μεταξύ τοπικών και περιφερειακών παραγόντων, το προσεχές διάστημα πρόκειται να σημειωθούν τα εξής βήματα αποκατάστασης του δάσους και εν γένει στήριξης της περιοχής:

  1. Ενεργοποίηση του συστήματος κρατικής αρωγής (αποζημιώσεις για περιουσίες, καλλιέργειες , κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές δραστηριότητες που είναι ασφαλισμένες).
  2. Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση του δάσους.
  3. Ενισχυμένο υποσύνολο του «Εvros Pass» που θα αφορά ειδικά την περίπτωση της Δαδιάς-«Dadia Pass»
  4. Παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.
  5. Κινητοποίηση ιδιωτών αναδόχων για τα έργα υποδομής και αποκατάστασης ζημιών που αφορούν συγκεκριμένα την Δαδιά.

Είναι δε σημαντικό ότι ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής, ενώ έλαβε υπόψη του την μνεία του Δημάρχου Σουφλίου σχετικά με την μεγάλη έκταση του Δήμου που θεωρείται προστατευμένη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να συζητηθούν στα πλαίσια αυτού, πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη, με ενδεχόμενη δημιουργία ενός ευρύτερου ταμείου σε επίπεδο Περιφέρειας με σκοπό την επίτευξη κάποιων πληρωμών εξισορρόπησης.

Τέλος, απ’ όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δεν μπορεί παρά να μην αναφερθούν:

  • Η σκέψη να καταστεί η Δαδιά Πρότυπο Παγκόσμιας μελέτης σχετικά με το τί συμβαίνει μετά από μία τέτοιου είδους μεγάλη καταστροφή,
  • Η δέσμευση να καταστεί το Σουφλί Κέντρο Εκπαίδευσης με την δημιουργία ΔΙΕΚ για τις ειδικότητες των υλοτόμων και των χειριστών μηχανημάτων έργων.

και φυσικά,

  • Η αναγνώριση, για πρώτη φορά, παρουσία του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ότι η δημιουργία περιφερειακού πανεπιστημιακού τμήματος, μεταξύ άλλων και στο Σουφλί, αποτελεί ζήτημα μεγίστης εθνικής σημασίας που θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
We use cookies
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.